STADSVERNIEUWINGSCONTRACT/ KONINGSLAAN

Een nieuw renovatieproject in een wijk in Sint-Gillis en Vorst zal van start gaan vanaf 2020. Sint-Gillis en Vorst delen de zelfde typologie in de perimeter van het stadvernieuwingscontract de rechteroever van de Zenne. Het project heeft de bedoeling om oplossingen te vinden voor de vele overstromingen in dit gebied omwille van de lage doordringingsgraad van de grond. Dit komt omdat het gebied zich situeert in het laagste deel van de Zennevlakte, omwille van de dichtheid van de bebouwingen en het gebrek aan voldoende grondoppervlakte om het water te absorberen. Het project zal de grote assen herzien (de Koningslaan, de Fonsnylaan en de Van Volxemlaan,) en ook de interne blokken.

Het project steunt op drie assen :

Landschap :

Een park ‘Voor Zenne’ aanleggen die de vergroening van de wijk als doel heeft, die de moestuintjes toegankelijk maakt, een moeras en een speelterrein voor kinderen. Het moeras zal dienen als watercollector voor het water van de Zenne en om overstromingen in deze gemeenten verminderen. Het moeras, dat al bestaat, zal gezuiverd worden, zodat lokale fauna en flora zich kunnen ontwikkelen. Een bestaande weg zal de spoorweg volgen, afgelijnd door taluds. Deze zullen vergroend worden en de weg naar de spoorrails zal beveiligd worden zodat de toegang voor het publiek en zeker voor de kinderen, zal verhinderd worden. Het park zal zich uitstrekken van de Luttrebruglaan (Vorst) tot de Fonsnylaan ter hoogte van de Veeartsentunnel.

 

Mobiliteit :

Het project voorziet aanpassingen, zoals :

- De vergroting van het voetpad aan de Luttrebruglaan die tot een gemakkelijker toegang tot het park zal leiden.

- De heropening van het verkeer in twee richtingen op de Sint-Denijsstraat. Een fietspad en andere aanpassingen zullen de veiligheid en de band tussen de verschillende delen van het stadsvernieuwingscontract verstevigen om zo tot een homogeniteit in het landschap te komen.

- De Veeartsentunnel moet ook enkele renovatiewerken ondergaan waaronder de verandering van de verlichting. Het zal  veiliger worden en de tunnel  zal zich integreren in het geheel van het gebied.

- De tramhaltes aan de Fonsnylaan zullen aangepakt worden waarbij signalisaties zullen voorzien worden zodat de voetgangers die de straat oversteken, dit veiliger en comfortabel kunnen doen.

 

Continuteit in de bebouwing :

Het MIVB-atelier zal gedeeltelijk bestemd worden voor huisvesting en een ander deel zal een herstel en-recyclageplek worden. Deze plek zal laaggeschoold personeel kunnen rekruteren en de wijk opnieuw dynamisch maken door deze commerciële en economische activiteiten. De kolonnenrij van de Fonsnylaan zal commerciële activiteiten en verenigingen onderbrengen, ook hier met de bedoeling om sociale, economische en urbanistische eenheid te creëren in de perimeter van het stadsvernieuwingscontract. Verschillende huisvestingsprojecten worden op verschillende locaties bestudeerd, zoals de Belgradestraat, MIVB werkplaats, enz.

 

Het Comité de Défense was aanwezig op de overlegcommissie van 3 oktober die plaats vond in Vorst. Zij zal dit dossier van zeer dicht bij opvolgen en het publiek op de hoogte blijven houden van de volgende stappen in het dossier.

Localisation: 
Type de document: